Znajdź 3 liczby
Ania: Znajdź trzy liczby z których druga jest większa od pierwszej O tyle o ile 3 jest większa od
drugiej jeżeli wiadomo że iloczyn dwóch mniejszych jest równy 85 a iloczyn dwóch większych 115
18 sty 15:49
emeryt 75: x,y,z − liczby od najmniejszej do największej. Trzeba rozwiązać układ równań: y−x=z−y, x*y=85,
y*z=115. Powinno wyjść: 8,5 , 10 , 11,5
19 sty 19:27
Eta: @
emeryta75
Coś za mało tych liczb

8,5 ; 10; 11,5 lub −11,5; −10; −8,5
19 sty 20:01
emeryt 75: Ta druga trójka nie spełnia warunków zadania, bo iloczyn dwóch mniejszych liczb wynosi 115, a
dwóch większych 85. Pozdrawiam.
19 sty 20:31
Eta:
Ano racja (źle przeczytałam treść)
sorry
19 sty 20:35