trygonometria
cgf: | | 1−sin4x−cos4x | |
Wyznacz dziedzinę i zbiór wartości funkcji f(x)= |
| |
| | 1−cos2x−sin6x | |
Dziedzinę wyznaczyłam, mianownik, po przekształceniu wyszedł mi:
| | 1 | |
sin2x(1−sin4x)/=0 i z tego dziedzina wyszła D=R−( |
| kpi) ke C |
| | 2 | |
| | 2 | |
Cała funkcja po przekształceniu wyszła: |
| i jak z tego wyznaczyć zbiór wartości? |
| | 1+sin2x | |
18 sty 15:33
cgf: Mam problem w wyznaczaniu zbiorów wartości w funkcjach trygonometrycznych, jakby ktoś na tym
przykładzie szczegółowo wyjaśnił byłabym wdzięczna
18 sty 15:34
Jerzy:
Ustal w jakim przedziale zmienia się wartość mianownika, bo licznik jest stały.
18 sty 15:34
Jerzy:
M ∊ [ 1;2 ]
18 sty 15:38
cgf: mianownik należy <1;2> tak? i co dalej?
18 sty 15:39
Eta:
sin
4x+cos
4x=(sin
2x+cos
2x)
2−2sin
2xcos
2x = 1−2sin
2xcos
2x
to licznik = 2sin
2xcos
2x
sin
6x+cos
6x= (sin
2+cos
2x)
3−3sin
2xcos
2x(sin
2x+cos
2x)= 1−3sin
2xcos
2x
to mianownik = 3sin
2xcos
2x
przy ustalonej dziedzinie
18 sty 15:42
cgf: ok, już rozumiem, dzięki wielkie
18 sty 15:47