:)
Wika: Wykres funkcji f(x) = −2x2 przesunięto o 8 jednostek w prawo i 2 jednostki do dołu, otrzymując
wykres funkcji g.Zapisz wzór funkcji g w postaci kanonicznej, podaj zbior wartości i
monotonicznosc
Mam tak: g(x) = −2(x−8)2 −2
Zw= (−∞,−2>
rosnąca w przedz. (−∞,8>
malejąca w przedz. <8, −∞)
18 sty 15:00
Jerzy:
Dobrze, tylko popraw ostatni nawias.
18 sty 15:03
Janek191:
Tak
18 sty 15:04
Janek191:
+∞
18 sty 15:04
Wika: A może mi ktoś jeszcze to wytłumaczyć?

Przesuwając wykres funkcji f o 3 jednostki w lewo i 4 jednostki do góry, otrzymamy
wykres funkcji g(x) = 2x
2 − 8x + 5. Znajdź wzór funkcji f.
Obliczyłam p=2 i q= −3
Czyli mam g(x) = 2(x−2)
2 −3
Jak teraz ten wzór znaleźć?
18 sty 15:09
Wika:
18 sty 15:19
Jerzy:
f(x) = 2x2
18 sty 15:22
Wika: Ale jak się to znajduje?
18 sty 15:23
Jerzy:
Odczytuje z postaci kanonicznej: f(x) = 2(x−2)2 − 3
18 sty 15:24
Eta:
@Jerzy ?
g(x)=2(x−2)2−3 to f(x)= 2(x−5)2−7
18 sty 15:53
Wika: Jak wy to robicie?
18 sty 16:06