Równanie
Agata: Rozwiąż równanie 3(x+√2)=x3+2√2
wzór na 3 ?
18 sty 14:30
Adam: Tak
I podziel stronami przez x+√2 albo x=−√2
18 sty 14:57
Agata: 3= (x3 +2√2 ) / x+√2
18 sty 15:13
Janek191:
3 x + 3√2 = x3 + 2√2
x3 −3 x − √2 = 0
18 sty 15:18
Adam: no, nie o to mi chodziło
3(x+√2)=(x+√2)(x2−√2x+2)
18 sty 15:20
Agata: Co mam dalej zrobic?
18 sty 15:21
Adam: albo x+√2=0 albo dzielisz sobie bezkarnie obie strony przez x+√2
18 sty 15:22
Agata: Janek191 na początku tak zrobiłam, ale co dalej?
18 sty 15:22
Agata: Adam podzieliłam już i nie wiem co dalej
18 sty 15:23
Adam: no delta
18 sty 15:27