zbior czesciowo uporzadkowany zadanie
Arya: Rozważmy zbiór częściowo uporządkowany ⟨ℕ+ × ℝ, ⪯⟩, gdzie
⟨x, y⟩ ⪯ ⟨a, b⟩ ⇔ x∣a ∧ y ≤ b.
1 Wyznaczyć kres górny zbioru {2, 4, 6}2
wg mnie jest to <12,6>
2. Wyznaczyć zbiór elementów porównywalnych z ⟨2, 2⟩.
i tu nie jestem pewna co do poprawnosci zapisu.
{<c,d> : (c=2k : k∊N) ⋀ (d∊R : d ≥ 2)}
generalnie c ma byc parzyste, a d wieksze rowne 2. Przynajmniej tak mi się wydaje, ale nie wiem
czy dobrze skrobnęłam to zdanie symbolami.
3. Podać przykład nieskończonego antyłańcucha w ℕ+ × ℝ.
i tu mam problem z tym 3cim.
coś z liczbami pierwszymi? {<c,d> : (c∊P ⋀ d∊R)} ?
gdzie P to zbiór liczb pierwszych
18 sty 12:59
Arya: up
18 sty 13:20
Adam: 1. Tak
2. To są porównywalne w jedną stronę, jeszcze w drugą mogą być.
18 sty 14:39
Adam: 3. y=0
x może należeć do liczb pierwszych
18 sty 14:43
Arya: 3. A do czego jeszcze może należeć?.
Dlaczego y=0? To przykład czy warunek konieczny?
18 sty 15:02
Adam: przykład
na przykład do zbioru liczb pierwszych nieparzystych
nie no dużo jest tych zbiorów, wręcz nieskończenie wiele
18 sty 15:07
Arya: no w sumie fakt

jasne rozumiem. y=0 też jest przykładowe? Zatem d∊R ale po prostu
wyznaczyłeś jeden, bo w przeciwieństwie do mnie przeczytałeś, że chodzi w zadaniu o przykład a
nie o opisanie reguły

.
18 sty 15:10
Arya: a w drugim warunek jest ok,
{<c,d> : (c=2k : k∊N) ⋀ (d∊R : d ≥ 2)}
ale może też być
{<c,d> : (c=2k : k∊N) ⋀ (d∊R : d < 2)}
jo?
18 sty 15:13
Adam: tak, y=0 przykładowe
w tym pierwszym mógł by być zbiór liczb pierwszych, to wtedy dla y praktycznie dowolne,
i to dla każdego x z osobna
więc nawet gdybyś chciał opisać wszystkie, to i tak by było za mało
18 sty 15:14
Adam: a nie, wystarczająco jednak, nie przeczytałem dokładnie, przepraszam
ale jak wcześniej powiedziałem, od tego zbioru liczb pierwszych możesz odejmować
skończone zbiory, i one też się nadadzą, więc nie ma sensu próbować wyznaczać wszystkie,
chyba że jakiś maksymalny, ale w zadaniu nie pytają
w drugim nadal źle
18 sty 15:17
Adam: {(c, d): (c∊{1, 2} ∧ d≤2}
to będzie taki zbiór
18 sty 15:19