równania wielomianowe
00000: Dla jakich wartości parametru m pierwiastki x1 x2 x3 równania x3−9x2+(m−5)x−15=0
spełniają warunki x2=x1+r i x3=x2+r?. Wyznacz rozwiązania tego równania.
Czy mógłby mi ktoś, bardzo proszę, pomóc rozwiązać to kitajskie równanie? Próbuję podstawiać
to wszystko do wzorów Viete'a, ale tylko mi się mienią w oczach te wszystkie iksy i nie mam
pojęcia
jak je powyznaczać. Bardzo, bardzo proszę o jakieś wskazówki.
18 sty 12:58
Eta:
Myślę,że treść jest taka
Dla jakiej wartości parametru "m" pierwiastki równania tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r
Dla łatwości zapisów pierwiastki oznaczam
a,b,c −−− pierwiastki równania tworzące ciąg arytmetyczny
to 2b=a+c
równanie (x−a)(x−b)(x−c)=0 ............ po wymnożeniu i uporządkowaniu
przybiera postać:
x3− (a+b+c)x2+(ab+ac+bc)x−abc=0 ⇔ x3−9x2+(m−5)x−15=0
zatem otrzymujesz układ równań
1/a+b+c=9
2/ab+ac+bc= m−5
3/abc=15
i 2b=a+c
1/ 3b=9 ⇒ b=3 to a+c=6 ⇒ c=6−a
3/ a*3*(6−a)15 ⇒ a2−6a+5=0 ⇒(a−5)(a−1)=0 ⇒ a=5 v a=1 to c= 1 v c=5
2/ m−5= ..................
i po ptokach
18 sty 13:45
Eta:
Można też tak
ze wzorów Viete
'a dla równania stopnia trzeciego
Ax
3+Bx
2+Cx+D=0
W Twoim równaniu
x
1=a x
2=b ,x
3=c
otrzymujemy:
a+b+c= 9
ab+ac+bc= m−5
abc=15
i a,b,c −− tworzą ciąg arytm. to 2b=a+c
dalej tak jak rozwiązałam ..........................
18 sty 13:56
00000: o matko, nie mam w poleceniu nic o żadnym ciągu

ale dziękuję
18 sty 14:01
Eta:
O synu

Sam powinieneś to odczytać z zapisu
x
1, x
2, x
3 −−− tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy r
to x
2=x
1+r , x
3=x
1+2r =x
2+r
i wszystko jasne
18 sty 14:10
00000: dziękuję jeszcze raz, ale i tak nic z tego nie rozumiem
18 sty 14:25