podziel kwadrat o boku 18 cm tak, aby powstała siatka czworościanu . wykonaj rys
kalinka2: podziel kwadrat o boku 18 cm tak, aby powstała siatka czworościanu . wykonaj rysunek i oblicz
pole pow. całkowitej i objętość powstałego ostrosłupa
18 sty 12:52
Ania: Up
18 sty 14:24
emeryt 75:

Podstawą jest trójkąt prostokątny równoramienny o przyprostokątnych 9 cm, a wysokością
ostrosłupa jest bok kwadratu, czyli 18 cm, ścianami bocznymi są dwa trójkąty prostokątne o
przyprostokątnych 9 cm i 18 cm i jeden trójkąt rownoramienny. Dalej łatwo można obliczyc pole
pow. i objętość.
18 sty 15:47
Eta:
Postawmy go inaczej
podstawą trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 9 i 18 i H=9
P
c=P
□= 18
2
P
p=9*9
18 sty 15:58