proszę o rozwiązanie
Anna: X jest zbiorem całkowitych wartości parametru m dla których równanie I − x2 + 2 IxI +5 I = m
ma cztery rozwiązania
oblicz sumę sześcianów liczb należących do zbioru X
zakoduj cyfry setek dziesiątek i jedności otrzymanego wyniku
x13 + x23 = ( x1 + x2)( x12 − x1x2 +x2)
wynik to 316
ale rozwiązując według wzoru nie mam takiego wyniku
18 sty 12:31
Jerzy:
A co to są x1 oraqz x2 ?
18 sty 13:05
PW: Anno, przede wszystkim masz obliczyć sumę sześcianów tych m, dla których równanie ma
4 rozwiązania − to nie ma nic wspólnego z rozwiązaniami x1, x2, x3, x4.
18 sty 14:15
Anna: czyli − x2 + 2 IxI +5 = m
dla x ≥0 lub dla x < 0
− x2 + 2 x +5 = m lub − x2 − 2x +5 = m
− x2 + 2 x +5 − m = 0 − x2 − 2x +5 − m
=0
dalej Δ
18 sty 14:48
Eta:

Proponuję tak graficznie
Narysuj wykres
1/
y= −x
2+2x+5
2/
y= −x
2+2|x|+5
3/
y= |−x
2+2|x|+5|
i tnij prostą
y=m
cztery rozwiązania będą dla m∊(0,5) U{6}
zatem całkowite m to: 1,2,3,4,6
1
3+2
3+3
3+4
3+6
3 =
316
18 sty 15:09
Janek191:
− x2 = − I x I2
18 sty 15:09
PW:

Dobrze by było sporządzić wykresy (ten jest dla −x
2+2|x|+5 i czerwone linie y=6 i y=5
pokazują, że nie ma całkowitej m, dla której badane równanie miałoby 4 rozwiązania).
Na pewno dobrze przepisana treść zadania?
18 sty 15:29
Eta:
18 sty 15:32
PW: Eta jak zwykle niezawodna. miałem ten sam pomysł z graficznym rozwiązaniem, tylko
realizacja do dupy, czy jak to tam elegancko mówią.
18 sty 15:33
Anna: zadanie dobrze przepisane z " Teraz matura 2016 " poziom rozszerzony − zad 7 str20
wydanie Nowa Era z 2015 r
dziękuję bardzo
18 sty 16:03