prawdopodobieństwo. rzut monetą do momentu wypadnięcia orła
Lain: Rzucamy monetą do momentu wypadnięcia orła. Prawdopodobieństwo wyrzucenia orła wynosi 1/5.
Prawdopodobieństwo, że liczba rzutów będzie podzielna przez 3 wynosi?
Bardzo proszę o pomoc z zadaniem
18 sty 09:31
Basia: nie bardzo rozumiem zapis; czy to taka "nieuczciwa" moneta, w której prawdopodobieństwo
wyrzucenia orła w jednym rzucie wynosi 1/5 ?
18 sty 10:01
Lain: Tak, prawdopodobieństwo orła to 1/5 a prawdopodobieństwo reszka to (1−1/5).
18 sty 10:06
Basia:
P(O dopiero w n−tym rzucie) = (4/5)
n−1*(1/5)
szukane P = ∑
k=1,2,3..... (4/5)
3k−1*(1/5) = ∑
k=1,2,3..... (4/5)
3k*(1/5)/(4/5) =
| | 1 | | 64 | |
∑k=1,2,3..... |
| ( |
| )k |
| | 4 | | 125 | |
a to jest suma nieskończonego zbieżnego ciągu geometrycznego, w którym
| | 1 | | 64 | | 16 | |
a1 = |
| * |
| = |
| |
| | 4 | | 125 | | 125 | |
| | a1 | |
S = |
| = (16/125)/(61/125) = 16/61 |
| | 1−q | |
no chyba, że to są studia i należy zastosować łańcuch Markowa, albo coś w tym rodzaju
18 sty 10:14
Lain: To są studia, 2 rok.
Czy odpowiedź w takim razie to nie jest po prostu (1−1/5)3−1 * (1/5) ?
18 sty 10:28
Basia: to co napisałeś to prawdopodobieństwo wyrzucenie O w trzecim rzucie,
a pytanie jest inne; pytają o prawdopodobieństwo wyrzucenia O w rzucie, którego numer jest
podzielny przez 3
czyli może to być rzut3 ∨ rzut6 ∨ rzut9 ∨ .................................... (do
nieskończoności)
szukane prawdopodobieństwo jest sumą prawdopodobieństw tych zdarzeń
zdarzenia są rozłączne
18 sty 10:33
Lain: Okey, tyle mi już wystarczy. Dziękuje za pomoc.
18 sty 10:38