Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji
Norosmo: Wyznacz dziedzinę i miejsca zerowe funkcji:
a)
f(x) = 2x
3 + 7x
2 − 8x − 28
b)
c)
f(x) =
√x(x2−9)
18 sty 00:30
Hmm:
Dziedzina
a) x∊R (jak zawsze w wielomianach)
b) mianownik nie może być równy 0, więc x2 + x = x(x + 1) ≠ 0 czyli x≠{−1,0}, tj. x∊R\{−1,0}
c) wartość pod pierwiastkiem musi być ≥0, czyli rysujesz x(x−3)(x+3)≥0 i odczytujesz przedziały
Miejsca zerowe − podstawiasz 0 za f(x) i liczysz..
18 sty 00:45
PW: b)
Dziedziną jest R\{−1, 0}. Dla takich x
a więc miejsc zerowych nie ma.
18 sty 00:48
Mihu: Mam problem z rozwiązaniem c) f(x) = √x(x2−9)
18 sty 08:50
piotr: c) D={x: x∊<−3; 0>∪<3; +∞)
miejsca zerowe: −3, 0, 3
18 sty 09:20