Wyznaczik
ktoś: https://ibb.co/e272mm
Czy można bez liczenia powiedzieć coś o tym wyznaczniku? Czy po prostu Laplace?
18 sty 00:14
ktoś: 3 5 7 9 11
1 3 5 7 9
0 1 3 5 7
0 0 1 3 5
0 0 0 1 3
18 sty 00:25
ktoś: Tekst
3 5 7 9 11
1 3 5 7 9
0 1 3 5 7
0 0 1 3 5
0 0 0 1 3
18 sty 00:25
Pytający:
Można, od góry robisz:
w1−2w2+w3
w2−2w3+w4−w1
w3−2w4+w5−w2
Otrzymujesz:
1 0 0 0 0
0 1 0 0 0
0 0 1 0 0
0 0 0 3 5
0 0 0 1 3
A tu już widać.
18 sty 00:31
ktoś: Okej dzięki. Ostatnie pytanie na dziś i spać
Jeśli z układu równań otrzymać możemy macierz jednostkową to znaczy, że istnieje unikalne
rozwiązanie tak?
A gdy takiej postaci nie możemy otrzymać to znaczy, że będzie wiele rozwiązań?
18 sty 00:34
Pytający:
No jeśli masz AX=B i A=I, to znaczy, że doszedłeś do postaci
| ⎧ | x1=b1 | |
| ⎜ | x2=b2 | |
| ⎨ | ... |
|
| ⎩ | xn=bn | |
Więc chyba można to rozwiązanie nazwać unikalnym.
Oczywiście w drugą stronę też działa, tzn. jeśli układ ma takie jednoznaczne rozwiązanie, to
utworzysz takie równanie macierzowe (i możesz dojść do niego operacjami elementarnymi z układu
pierwotnego, powiedzmy CX=D).
18 sty 00:51