Niezależność liniowa
ktoś: Czy dany zbiór wektorów jest niezależny liniowo:
{(1,0,1),(1,1,0),(0,1,1)} in Z23 over Z2
17 sty 23:41
PW: A... in Z23 over Z2...
17 sty 23:48
ktoś: Na logikę wychodzi, że nie
a + b = 0
b + c = 0
a + c = 0
Czyli a=1, b=1 −> a+b = 0
b = 1, c = 1 −> b+c = 0
a = 1, c = 1 −> a+c = 0
Rozwiązując układ równań klasyczną metodą
b = −c
a − c = 0
a + c = 0
a = 0, b = 0, c =0
Ale no jednak widzimy również, że dla a=b=c=1 też jest spełnione równanie.
Więc układ równań w wypadku Z2 się nie sprawdza?
17 sty 23:48
ktoś: Czy dany zbiór wektorów jest niezależny liniowo:
{(1,0,1),(1,1,0),(0,1,1)} w Z
23 nad Z
2
17 sty 23:49
jc: (1,0,1)+(1,1,0)+(0,1,1)=(0,0,0) czy są liniowo zależne.
17 sty 23:56
Pytający:
Są liniowo zależne, przecież 1+1=0 w Z2.
(1,0,1)+(1,1,0)=(0,1,1)
17 sty 23:57
ktoś: Czyli działanie na układach równań w Z2, Z3, ... raczej nie działa tak?
18 sty 00:00
Pytający:
Działa, o ile działasz zgodnie z działaniami:
2a=0
a=0
⋁ a=1
18 sty 00:16
ktoś: Mhm, nie zauważyłem tego

Dzięki
18 sty 00:17