Trapez równoramienny opisany jest na okręgu o promieniu 1. Pole trapezu wynosi 5.
a) znajdz długość ramienia trapezu.
b)oblicz pole czworokąta, którego wierzchołkami sa punkty styczności okręgu z trapezem.
| x | 1 | |||
Z podobieństwa trójkątów: | = | ⇒ xy = 1 | ||
| 1 | y |
| 1 | 1 | 1 | 5 | |||||
Pole trapezu: | *2y*1 + | *2x*1 + 2* | (x + y)*1 = 5 ⇒ x + y = | |||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| 5 | ||
Po rozwiązaniu układu równań: xy = 1 i x + y = | przy założeniach: x > 0, y > 0, | |
| 2 |
| 1 | ||
y > x, otrzymujemy: x = | i y = 2 | |
| 2 |
| y − x | y − z | 1,5 | 2 − z | |||||
Z podobieństwa trójkątów: | = | ⇒ | = | ⇒ | ||||
| y + x | y | 2,5 | 2 |
| 4 | ||
⇒ z = | ||
| 5 |
| 1 | 4 | 8 | ||||
Pole czworokąta (zielonego) P = 2* | *2r*z = 2* | = | ||||
| 2 | 5 | 5 |
⇔