emilak.:
Dla jakich wartosci parametru m okrag ma dwa punkty wspolne z prosta?
x2-4x+y2=0
y=mx-m
6 lut 09:57
Jakub:
Wstawiasz y to pierwszego równania.
(mx-m)2-3x+(mx-m)=0
Lewą stronę upraszczasz, czyli podnosisz do kwadratu itd. Otrzymujesz równanie kwadratowe z parametrem m. Okrąg ma mieć dwa punkty wspólne czyli mają być dwa rozwiązania tego równania czyli Δelta>0 i masz nierówność z m. Dalej już łatwo rozwiązać.
6 lut 14:11
Gość:
w pewnym momencie wychodzi mi 3m2+4>0
hm,wiec cos nie tak?
6 lut 17:58