układ równań
Bartek: Układ równań. Może mi ktoś pomóc rozwiązać taki układ równań?
| ⎧ | 3x2 +3z = 0 | |
| ⎨ | 3y2+3z=0 |
|
| ⎩ | 3x+3y−6=0 | |
17 sty 22:53
PW: Odejmij stronami drugie równanie od pierwszego − otrzymasz związek między x i y.
17 sty 22:57
...: wyznaczasz np z, czyli z=−x2, potem wyznaczasz z 3 równania y i podstawiasz do 2 równania.
17 sty 22:57
Mila:
(1)−(2)
3x2−3y2=0
3x+3y=6
−−−−−−−−−−−−−−
3(x−y)*(x+y)=0
3*(x+y)=6
−−−−−−−−−
(x−y)*2=0
x−y=0
x+y=2
−−−−−−−−−−
2x=2
x=1
y=1
3*1+3z=0⇔z=−1
(1,1,−1)
17 sty 22:58
Bartek: dziękuje!
17 sty 23:10
syk: metoda eliminacji gaussasa
17 sty 23:15
Bartek: a gdy mam właśnie 3x2−3y2 = 0 to mogę najpierw podzielić przez 3 a potem spierwiastkować?
wyszło by mi (x−y)=0 czy nie bardzo tak można?
wtedy (x+y)=2 i liczę dalej jak Mila napisała
17 sty 23:27
Mila:
Nie możesz spierwiastkować.
17 sty 23:30
Bartek: okej, czyli proszę o sprawdzenie innego przykładu:
| ⎧ | 4x3+4z=0 | |
| ⎨ | 4y3+4z=0 |
|
| ⎩ | 4x+4y−1=0 | |
−−−−−−
4x
3 − 4y
3 = 0
4x+4y = 1
−−−−−−−−−
4(x−y)(x
2+xy+y
2) = 0
4x+4y = 1
−−−−−−−−
x−y = 0
x+y =
14
−−−−−−−−−
2x =
14
−−−−−−−
y =
18
17 sty 23:45
Mila:

w porządku.
17 sty 23:49
Mila:
Jeszcze tylko przyrównaj do zera (x2+xy+y2)
18 sty 00:07