Prawdopodobienstwo zdania KUBIKOLOTKA
pokerowelove: jakie mam szansę na trafienie do celu więcej niż 4 razy oddając 28strzałow? prawdopodobieństwo
tego że trafie ppdczas jednego strzalu to 1/4
17 sty 22:23
pokerowelove: 1−(3/4)4?
17 sty 22:26
pokerowelove: nie, wycofuje się jednak z tej odpowiedzi
17 sty 22:38
Mila:
| | 1 | |
p= |
| − prawd. sukcesu w pojedynczej próbie |
| | 4 | |
| | 3 | |
q= |
| − prawd. porażki w pojedynczej próbie |
| | 4 | |
A− uzyskano więcej niż 4 trafienia w serii 28 strzałów
A' − uzyskano 0 lub 1 lub 2 lub 3 lub 4 trafienia ( 28 porażek lub 27 lub 26 lub 25 lub 24)
P(A')=P
28(k<5)=
| | 1 | | 3 | | | | 1 | | 3 | |
( |
| )0*( |
| )28+ | ( |
| )1*( |
| )27+ |
| | 4 | | 4 | | | 4 | | 4 | |
| | | | 1 | | 3 | | | | 1 | | 3 | |
+ | ( |
| )2*( |
| )26+ | ( |
| )3*( |
| )25+ |
| | | 4 | | 4 | | | 4 | | 4 | |
P(A)=1−P(A')
17 sty 22:45
pokerowelove: dzięki
17 sty 22:55