Dowodzenie tweirdzeń
Madzia: Wykaż, że:
a) a2(1+b2)+b2(1+c2)+c2(1+a2) ≥ 6abc
b) ab+bc+ca ≥ 3
c) abc+bca+cab ≥ a + b + c
d) a2b + c2d ≥ (a + c)2b + d
e) a2bc + b2ca + c2ab ≥ 3
f) jeżeli abc = 1 to (x+a)(x+b)(x+c) ≥ (x+1)3
17 sty 21:46
PW: b) jest wynikiem zastosowania nierówności między średnią arytmetyczną a geometryczną dla trzech
liczb:
| | a | | b | | c | |
|
| + |
| + |
| ≥33√abbcca=33√1=3 |
| | b | | c | | a | |
17 sty 22:10
syk: nie można określić 2 bo za a b c można wziąć cokolkiwek
17 sty 22:12
PW: Oczywiście pod warunkiem, że a, b, c są wszystkie dodatnie lub wszystkie ujemne.
17 sty 22:13
PW: a)
Wiadomo, że
(1−|b|)2≥0,
stąd
(1) 1+b2≥2|b|
i analogicznie
(2) 1+c2≥2|c|
(3) 1+a2≥2|a|.
Mamy więc
a2(1+b2)+b2(1+c2)+c2(1+a2)≥a2(2|b|)+b2(2|c|)+c2(2|a|)≥
≥33√2a2|b|2b2|c|2c2|a|=33√8|a|3|b|3|c3|=6|a||b||c|≥6abc.
17 sty 23:31
PW: c) Zakładamy, że wszystkie liczby są dodatnie.
| | b | | c | | b | | c | |
a |
| +a |
| =a( |
| + |
| )≥2a |
| | c | | b | | c | | b | |
− korzystamy ze znanej nierówności: suma liczby dodatniej i jej odwrotności jest równa co
najmniej 2.
Podobnie
Po dodaniu stronami powyższych trzech nierówności i podzieleniu przez 2 otrzymujemy tezę.
17 sty 23:59
PW: e) to prawdę mówiąc inna wersja b) − dowód wynika z tej samej nierówności między średnią
arytmetyczną a geometryczną dla trzech liczb dodatnich.
Więcej nie pomagam, bo pewnie niepotrzebna ta pomoc.
18 sty 10:18
jc: f nie jest prawdziwe bez założenia, że a,b,c,x≥0
(np. a=1,b=c=−1, x=1 lub a=b=1/2, b=4, x=−1/2).
(f) ⇔ (a+b+c)x2 + (ab+bc+ca)x ≥ 3x2 + 3x
Wystarczy, że a+b+c ≥ 3 i ab+bc+ca ≥ 3, co mam miejsce jeśli a,b,c≥0 i abc=1.
18 sty 11:01