Dla jakich wartości a i b wielomian jest podzielny przez trójmian kwadratowy?
infiltrator: Dla jakich wartości a i b wielomian:
w(x) = x
4 − 2x
3 + ax
2 + 6x + 6
jest podzielny przez trójmian kwadratowy:
n(x) = x
2 − 2x + 3 ?
Jak zabrać się za takie zadanie? Z góry dziękuję za wszelką pomoc
17 sty 21:38
Eta:
Gdzie jest "b"?
17 sty 21:42
infiltrator: Przepraszam wkradł się błąd, wielomian wygląda następująco:
w(x) = x
4 − 2x
3 + ax
2 + bx + 6
Zamiast '6x' jest 'bx'
17 sty 21:43
Janek191:
Pewnie źle przepisane ?

( x
2 −2 x + 3)*( x
2 + a x + b) = x
4 −2 x
3 + a x
2 + b x + 6
17 sty 21:43
Janek191:
?
17 sty 21:45
Eta:
No tak

(x−3)(x+1)≠ x
2−2x+3
17 sty 21:47
PW: w(x)=x2(x2−2x+3)−3x2+ax2+bx+6 dzieli się przez x2−2x+3 wtedy i tylko wtedy, gdy
(a−3)x2+bx+6 dzieli się przez x2−2x+3, to znaczy
(a−3)x2+bx+6=2(x2−2x+3)
− wynik dzielenia musi być liczbą 2, bo 6=2.3.
Wniosek:
a−3=2, b=−4.
17 sty 22:06
infiltrator: Dobra, bo nie wiem czy rozumiem. Z x2−2x+3 nie mogę wyliczyć pierwiastków,
bo Δ jest ujemna, tak?
Więc nie mogę zrobić tego układu równań.
Ale nie ogarniam do końca tego przykładu Janka...
Mam przemnożyć przez siebie te nawiasy, czy może podzielić przez siebie te wielomiany?
17 sty 22:10
infiltrator: A dobra, już chyba rozumiem
17 sty 22:11