rozwiaz dowolna metoda uklad rownan
student: | ⎧ | x1 +x1+ x1 = 6 | |
| ⎨ | 2x1 − x2 −x3 = −3 |
|
| ⎩ | −x1+ 2x2+ 3x3= 12 | |
17 sty 21:17
Janek191:
Czy aby dobrze zostało to przepisane ?
17 sty 21:22
17 sty 21:25
iteRacj@:
3 x1= 6
x1= 2
4 − x2 −x3 = −3
− x2 −x3 = −7
−2+ 2x2+ 3x3= 12
−2*x2 −2*x3 = −14
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−2 +x3 = −2
x3 =0
− x2 −0= −7
x2 = 7
17 sty 21:27
Janek191:
1) równanie jest x1 + x2 + x3 = 6
17 sty 21:28
iteRacj@: czyli źle przepisane
17 sty 21:28
student: A fakt, przepraszam moj blad
17 sty 21:34
Mila:
x +y+ z = 6
2x − y −z= −3
−x+ 2y+ 3z= 12
−−−−−−−−−−−−−−
(1)+(2)
3x=3⇔x=1
podstawiamy do (2 i 3)
2−y−z=−3
−1+2y+3z=12
−−−−−−−−−
−y−z=−5 /*2
2y+3z=13
−−−−−−−−−−
−2y−2z=−10
2y+3z=13
−−−−−−−−−−−− (+)
z=3 i x+y+z=6
1+y+3=6
y=2
=======
(1,2,3)
17 sty 21:45