Stereometria
Maciej: W sześcianie o objętości 27 dm3 ścinamy każde naroże w ten sposób, że krawędzie sześcianu
wychodzące z danego wierzchołka zostaną przecięte w 1/3 długości. Ile wierzchołków, krawędzi i
ścian ma otrzymana bryła? Oblicz jej pole powierzchni
całkowitej.
17 sty 20:59
Lech: Bryla ma 12 scian , oblicz objetosc jednego ucietego ostroslupa Vs = ...
Objetosc bryly V= a3 −6*Vs , a= 3 dm3
i.t.d ......powodzenia !
17 sty 21:10
Janek191:

a
3 = 27 ⇒ a = 3
8*3 = 24 wierzchołków
12 + 6*4 = 36 krawędzi
6 + 8 = 14 ścian
| | √3 | |
P = 6*( 9 − 2) + 8* |
| ) = 42 + 2√3 |
| | 4 | |
17 sty 21:15
Janek191:
Pomyłka − pole źle obliczone
17 sty 21:16
Janek191:
| | 2√3 | |
P = 6*( 9 − 2) + 8* |
| ) = 42 + 4√3 |
| | 4 | |
17 sty 21:18
Janek191:
| | 2√3 | |
P = 6*( 9 − 2) + 8* |
| ) = 42 + 4√3 |
| | 4 | |
17 sty 21:18
Maciej: Dzięki
17 sty 21:22