prosta granica
gregor: Granica lim √2x+9−1x+4 w punkcie x−> −4
Leży w książce pomiędzy prostymi − dla mnie −granicami, a tutaj ani wzorem skróconego mnożenia
nie chce się skrócić, ani dzieląc przez x. Pozdrawiam
17 sty 20:38
Lech: Pomnoz licznik i mianownik przez : √ 2x + 9 +1 i uprosc !
lim = 1
17 sty 20:43
gregor: | | 2x+8 | |
wychodzi |
| i jak to mogę uprościć? |
| | √2x+9x+4√2x+9+x+4 | |
17 sty 20:56
Lech: | | 2x+8 | | 2(x+4) | |
Zle , co Ty wyprawiasz : |
| = |
| = |
| | (x+4)(√ 2x +9 +1) | | (x+4)(√2x+9 +1) | |
17 sty 21:00
Janek191:
| 2 x + 9 − 1 | | 2 | |
| = |
| → 1, gdy x→ −4 |
| ( x + 4)*(√2 x + 9 + 1) | | √2 x + 9 + 1 | |
17 sty 21:02
gregor: Faktycznie..... jak mogłem tego nie zauważyć, dziękuję za pomoc.
17 sty 21:03