proszę o rozwiązanie
Anna: udowodnij że dla każdej liczby nieparzystej n ;
wykaż ze liczba n12 −n8 −n4 +1 jest podzielna przez 512
n8(n4 −1) − ( n4 −1) = (n4 −1)(n8 −1) = ( n2 −1 )(n2+1)(n4 −1)(n4 +1)
(n −1)(n+1)(n2+1)(n2 −1)(n2 +1)(n4 +1)
i tutaj dać komentarz czy to wystarczy
17 sty 20:31
Daniel: (n−1)2(n+1)2(n2+1)2(n4+1)
podstaw n=2k+1 i próbuj wyciągnąć dwójki
17 sty 20:38
Anna: wiem że 512 = 29
obliczenie jest bardzo
żmudne i nie wiem czy się nie pomyliłam
17 sty 20:56
iteRacj@:
zwracaj zawsze uwagę na warunki zadania, ich twórcy nas lubią i starają się pomóc
tutaj masz liczbę nieparzysta n
wniosek: n−1 parzysta
n+1 parzysta
czyli (n−1)2(n+1)2 jest wielokrotnością 24
17 sty 21:06
Anna: dziękuję
17 sty 23:01