Wyznacz dziedzinę funkcji
ReMi: Zadanie pochodzi z książki Andrzejka

606.Wyznacz dziedzinę funkcji f(x)= (log x −1
√16−x2) / tg x
x−1 > oraz x−1 =/= 1 to wiem, ale co dalej i tg x =/= 0
17 sty 19:30
ReMi: up
17 sty 19:42
Pytający:
Według Twojego zapisu jedynie "x" jest logarytmowany, nie "x−1". Zapisz porządnie.
17 sty 19:50
ReMi: f(x)= (logx−1 √16−x2) / tg x
//Nie wiem jak to zapisać bo nie widzę w innych logarytmu
17 sty 19:53
Satan: Użyj opcji "Kliknij po więcej przykładów" i sformatuj tekst według znaczników. Inaczej będzie
to dalej nieczytelne.
17 sty 20:03
Satan: | | logx−1√16−x2 | |
Zakładając, że chodzi o wyrażenie |
| , to: |
| | tgx | |
1. x−1 ≠ 1
2.
√16−x2 ≥ 0 ⇒ 16−x
2 ≥ 0
3. tgx ≠ 0
Rozwiązujesz i uwzględniasz
17 sty 20:08
Pytający:
Satan, pewnie o to chodziło, ale poprawka:
2.
√16−x2>0 ⇒ 16−x
2>0
4. x−1>0
17 sty 20:12
Satan: Tfu, tak. Trochę dziś niedokładnie
17 sty 20:42