Testament
Maciek: Pewien szlachcic, zanim został ojcem, spisał testament. Jeśli urodzi
się córka, to żona dostanie 2/3 majątku, a córka 1/3 majątku. Jeśli urodzi się syn, to żona
dostanie 1/3 majątku, zaś syn 2/3. Urodziły się bliźnięta – córka i syn. Jak należy podzielić
majątek między żonę szlachcica oraz syna i córkę, aby spełnić testament?
17 sty 19:12
Pytający:
Nie da się, bo testament tego nie uwzględnił.
Równie dobrze można uzasadniać podziały:
• połowa majątku dla córki+matki i połowa majątku dla syna+matki, wtedy:
1/2*1/3=1/6 // córka
1/2*2/3+1/2*1/3=1/2 // matka
1/2*2/3=1/3 // syn
• dla matki 2 razy tyle co dla córki, a dla syna 2 razy tyle co dla matki, wtedy:
1/7 // córka
2/7 // matka
4/7 // syn
Zgadywanka.
17 sty 19:45
Maciek: Dzięki, napisałem pierwszą możliwość, ale nie pomyślałem o drugiej
17 sty 19:59