trygono
cgf: | | sin2a | | cosa | |
Wykaż, że |
| * |
| Niech ktoś pomoże, próbowałam na wszystkie sposoby i |
| | 1+cos2a | | 1+tga | |
nijak nie wychodzi
17 sty 19:04
Eta:
Popraw treść ! gdzie jest prawa strona? i gdzie znak równość?
17 sty 19:06
cgf: O sorki, pomyliło mi sie, jeszcze raz zapisze całe równanie:
| sin2a | | cosa | | 1 | |
| * |
| =tg |
| a |
| 1+cos2a | | 1+cosa | | 2 | |
17 sty 19:12
Eta:
To jest tożsamość ( a nie równanie!)
sin2α= 2sinαcosα i sinα= 2 sin(α/2)*cos(α/2)
1+cos2α= 2cos
2α i 1+cosα= 2cos
2(α/2)
| | 2sinαcosα | | cosα) | |
L= |
| * |
| = ..(po uproszczeniu |
| | 2cos2α | | 2cos2(α/2) | |
| | sinα | | 2sin(α/2)cos(α/2) | |
L= |
| = |
| = ..po uproszczeniu |
| | 2cos2(α/2) | | 2cos2(α/2) | |
L= tg(α/2)=P
17 sty 19:20
cgf:
Dzięki Eta!
17 sty 19:30