Wielomiany
Elcia: Dane są wyrażenia W(x)=x3−2x2−3x i Q(x)=x6−18x4+81x2
a) wyznacz dziedzinę tego wyrażenia
b)Przekształć to wyrażenie do postaci ułamka nieskracalnego
Bardzo prosze o pomoc! Zależy mi na czasie!
4 lut 08:41
stanislaw:
czy wyrażenie ma taką posta?
4 lut 09:45
Elcia: o rzeczywiście ma taką postać. Jak to rozwiązać?
4 lut 09:51
stanislaw:
a)
z mianownika musisz wyznaczyć dziedzinę czyli wyrażenie to rozłóż na czynniki metodą
wyciągnięcia wspólnego czynnika przed nawias
x6−18x4+81x2 ≠ 0
x2(x4−18x2+81x) ≠ 0
a teraz rozwiązać trzeba równanie dwukwadratowe podstawiając za x2 = t
4 lut 09:57
stanislaw:
mały bład rownanie ma postać:
x2(x4−18x2+81) ≠ 0
t2 − 18t + 81≠0
4 lut 10:00
stanislaw:
Δ = 0
t1 = 9
x2 = t
x2 = 9
x= 3 v x = − 3
4 lut 10:05
stanislaw:
D = R/{ −3, 0 ,3)
4 lut 10:10
zocha:
x
−−
x4+x2−20
12 lut 14:51