Prosta równoległa do prostej
dawid: | | x−3 | | y−1 | | z+3 | |
Wyznacz równanie prostej równoległej do prostej |
| − |
| = |
| |
| | 5 | | 2 | | −2 | |
i przechodzącej przez punkt (−1,0,2)
Wiem o tym, że wektor kierunkowy jest równy (5,2,−2). Zauważyłem, że są to liczby z mianowników
podanej prostej, ale nie rozumiem dlaczego akurat bierze się właśnie te liczby. Proszę o pomoc
i w miarę łopatologiczne wytłumaczenie.
17 sty 18:55
Mila:
To było na wykładzie, poczytaj notatki.
Zobacz wykład:
https://www.youtube.com/watch?v=rZebMiIw2HU
Prosta równoległa do danej:
| x+1 | | y | | z−2 | |
| = |
| = |
| postać kierunkowa |
| 5 | | 2 | | −2 | |
lub
x=−1+5t
y=2t
z=2−2t, t∊R postać parametryczna
17 sty 19:03
dawid: Czyli skoro szukany wektor jest równoległy do podanego wektora to musi być taki sam powiększony
o podany punkt.
Czyli:
v=[5,2,−2]
(x,y,z)=(−1,0,2) + t(5,2,−2)
x=−1+5t
y=0+2t
z=2−2t
| | x−3 | | y−1 | | z+3 | |
Choć to nie istotne dla zadania prosta |
| − |
| = |
| |
| | 5 | | 2 | | −2 | |
przechodzi przez punkt (−3,−1,3) tak?
17 sty 23:21
Mila:
Nie może być znaku (−) po pierwszym ułamku, tylko równość..
ta prosta przechodzi przez punkt(3,1,−3)
17 sty 23:26
dawid: Dzięki tam myślałem, że źle zapisałem.
17 sty 23:39