lagrange
Bartek: ekstremum warunkowe, metoda Lagrange
f(x,y) = x3 + y3 warunek: 3x+3y = 6
//dla ułatwienia zapisu zamiast lambdy użyje z
więc:
L(x, y, z) = x3 + y3 + 3xz + 3yz − 6z
z tego tworzę układ równań z L'x, L'y, L'z gdzie przyrównuje je do 0.
Wyliczam że:
x = 1
y = 1
z = −1
Więc punkt w którym może być ekstremum to P=(1,1−1)
innego punktu nie ma?
Tworzę hesjan z którego mi wychodzi że H(P) = −54
Tak więc w punkcie (1,1) mamy minimum lokalne które wynosi:
3 + 3 = 6 tak?
i czy inną metodą może wyjść inny wynik?
Bo, wolfram alpha twierdzi iż mamy minimum i maksimum lokalne w punkcie (1,1) i wynoszą one 2.
Pozdrawiam
17 sty 18:15
Bartek: Mój błąd, ekstremum lokalne jednak = 2,
nie wiem dlaczego napisałem 3+3 mimo iż powinno być 1+1 bo f(x,y) = x3+y3 a punkt to (1,1)
Czy licząc metodą Lagrange mamy tutaj tylko minimum?
17 sty 18:52