ekstrema lokalne
Bartek: Punkty w których może występować ekstremum. FUNKCJA DWÓCH ZMIENNYCH
Witajcie, chce sprawdzić czy występuje ekstremum i jakie w funkcji.
Przykładowo wychodzi mi taki układ równań z pochodnych:
więc x=4 v x=−4
y=4 v y=−4
i teraz jeżeli chodzi o te punkty, to rozpatruje biorę wszystkie możliwe opcje? czyli:
P1 = (4,4)
P2 = (4,−4)
P3 = (−4,4)
P4 = (−4,−4)
Następnie robie hesjan z pochodnych drugiego rzędu i:
gdy H(Pn) > 0 to mamy ekstremum
gdy H(Pn) < 0 to nie mamy ekstremum
a gdy H(Pn) = to nie możemy stwierdzić czy istnieje
zakładamy że H(Pn) > 0 (czyli istnieje) to, gdy:
f''xx > 0 mamy minimum loklane
f''xx < 0 maksimum lokalne
f''xx = 0 to nie wiemy czy istnieje?