Funkcja Kwadratowa!
Pomocy :(: Dla funkcji: f(x)=4x2−4x+1
Podaj:
A.Współrzędne wierzchołka.
B.Napisz wzór funkcji w postaci kanonicznej i iloczynowej (Jeśli istnieje)
C.Napisz równanie osi symetri i jej wykresu
D.Podaj zbiór wartości funckji
E.Określ liczbe miejsc zerowych.
17 sty 17:03
Janek191:
a)
Δ = b
2 − 4ac = 16 − 4*4*1 = 0
W = ( p, q) = (0,5 ; 0)
b) Do iloczynowej oblicz x
0
f(x) = a*(x − x
0)
2
f(x) = a*(x − p)
2 + q − p. kanoniczna
17 sty 17:15
Pomocy :(: Dzięki, tylko jeszcze te najgorsze C,D.
17 sty 17:16
Janek191:
C ) x = p
czyli x = 0,5 równanie osi symetrii
D)
a = 4 > 0 więc ramiona paraboli skierowane są do góry
ZW = < q ; +∞)
17 sty 17:19
Pomocy :(: Dziekuje Ci bardzo!
17 sty 17:20
Janek191:

E) Δ = 0 więc jest jedno miejsce zerowe.
17 sty 17:22