Proszę o pomoc w rozwiazaniu.
Asia: Pomoże ktoś?

Funkcja f określona jest wzorem f(x) = −x
2 + 4x +c.
Wyznacz te wartości współczynnika c, dla których:
a)funkcja f przyjmuje tylko wartości ujemne;
b) zbiorem wartości funkcji f jest przedział (−
∞,0>
podpunkt a kombinuje tak:
Δ = 16 − 4* (−1) *c = 16 +4c
I teraz mam takie coś zrobić?
16 +4c < 0
c < −4
17 sty 16:57
Janek191:
Tak
17 sty 16:58
Asia: O super

A za b jak mam się zabrać?
17 sty 17:00
Asia: Mam policzyć p i q i podstawić?
17 sty 17:01
Janek191:
Kiedy ZW = ( − ∞, 0) ?
a < 0 i Δ = ?
17 sty 17:02
Asia: p = 2
a do q nie mam Δ
17 sty 17:02
Asia: Δ = 0 ?
17 sty 17:02
Tomarz: (−4+(16+4c)(1/2))/−2 ≤ 0
(−4+(16−4c)(1/2))/−2 ≤ 0
17 sty 17:04
Asia: Niestety, nic z tego nie rozumiem.
17 sty 17:05
Jajak:

Właśnie dla delty 0 będzie to parabola mająca
17 sty 17:11
Asia: To będzie Δ = 16 + 4c
16 + 4c = 0
c = −4
17 sty 17:12
Janek191:
Tak
17 sty 17:16
Asia: A mógłbyś mi jeszcze to zadanie sprawdzić?

Dana jest f. kwadratowa f(x) = x
2 +bx +1. Wyznacz te wartości współczynnika b, dla których:
a) najm. wartość funkcji f jest liczba dodatnią
Robiłam tak:
Δ = b
2 − 4 *1 *1= b
2 −4
b
2 − 4 > 0
b > −2 ⋀ b > 2
b) najm. wartość funkcji f jest równa −3
Robiłam tak:
b
2 − 4 = 3
b = 1 ⋀ b = −1
17 sty 17:16
Janek191:
a)
q ma być > 0
| | − Δ | |
q = |
| > 0 ⇔ − Δ < 0 ⇔ Δ > 0 |
| | 4a | |
b < − 2 lub b > 2
17 sty 17:27
Janek191:
Pomyłka
− Δ > 0 ⇔ Δ < 0 ⇔ b ∊( −2, 2)
17 sty 17:33
Janek191:

b) f(x) = x
2 + b x + 1
Δ = b
2 − 4
4 − b
2 = − 12
b
2 = 16
b = − 4 lub b = 4
17 sty 17:36
Asia: Matko, muszę zakumać, kiedy się liczy p a kiedy q... XD
17 sty 17:43
Asia: Dziękuję bardzo.
17 sty 17:43
Janek191:
17 sty 20:34