Planimetria, figury podobne. Wspomóżcie, please!
zdesperowana licealistka: Suma obwodów dwóch rombów podobnych jest równa 120 cm. Kąty ostre rombów mają wymiary równe 30
stopni, a wysokości rombów są w skali 3:7. Oblicz pola tych rombów.
17 sty 16:48
Janek191:
Popraw treść zadania − chodzi o kąty ostre
17 sty 17:00
zdesperowana licealistka: Nie rozumiem...
17 sty 17:02
Janek191:
Już odczytałem 30o
17 sty 17:03
zdesperowana licealistka: Przepisałam treść zadania z książki.
17 sty 17:03
zdesperowana licealistka: oki
17 sty 17:03
Janek191:
a , b − długości boków rombów
Mamy
P
1 = a
2 sin 30
o = 220,5
P
2 = b
2 sin 30
o = 40,5
17 sty 17:09
17 sty 17:10