proszę o rozwiązanie
Anna: udowodnij że jeżeli n jest liczbą względnie pierwszą z liczbą 6 to n2 −1 dzieli się przez 24
17 sty 16:47
Eta: n=12k+1 lub n=12k+5 lub n=12k+7 lub n=12k+11
17 sty 16:53
iteRacj@:
@Eta to nie możesz być Ty
dlaczego? bo odpowiedź się nie zgadza
17 sty 18:25
Anna: ale jak udowodnić
n2 − 1 = (n −1 )(n +1 ) dzieli się przez 24 przy założeniu
że n jest liczbą względnie pierwszą z liczbą 6
17 sty 18:25
iteRacj@:
n jest liczbą względnie pierwszą z liczbą 6 czyli n i 6 nie mają żadnego wspólnego naturalnego
dzielnika oprócz 1
z tego wynika, że żadna z liczb 2,3,6 nie jest dzielnikiem n
↓
więc n = 6k+1 lub n = 6k+5
jeśli n = 6k+1 wtedy n2−1=(6k+1)2=36k2+12k+1−1=12*(3k2+k)=12*k*(3k+1)
albo k jest parzyste więc 12*k jest wielokrotnością 24
albo k jest nieparzyste, wtedy (3k+1) jest parzyste i 12*(3k+1) jest wielokrotnością 24
dla n = 6k+5 wykaż tak samo
17 sty 18:53
Eta:
Hej
iteRacj2
Od rana ktoś się za mnie podszywa
17 sty 19:04
Anna: dziękuję bardzo
17 sty 19:26
Anna: jeszcze mam jedno zadanie
liczba a przy dzieleniu przez 3 daje resztę 2
Wyznacz resztę z dzielenia przez 3 sześcianu liczby a powiększonego o 2
czy dobry jest zapis
a = 3k +2
a2 = (3k +2)3 +2 =
17 sty 19:39
iteRacj@: k∊C, sześcian liczby a powiększony o 2 → (3k +2)3 +2 zapis prawidłowy,
teraz taki zapis, w którym widać resztę
17 sty 20:23
Eta:
dobry tylko bez a2
a=3k+2, k∊C
to(3k+2)3+2 = ............... +23+2 = 3*(............+3)+1 R=1
Wystarczy zbadać wyraz wolny czyli 23+2=10 z dzielenia przez 3 daje resztę R=1
17 sty 20:26
Anna: 23 +2 = 10
10 : 3 = 1 R = 1
czy tak wystarczy
17 sty 20:39
Eta:
Tak najszybciej wyznacza się resztę w zadaniach zamkniętych
(bo nie tracisz czasu na podnoszenie do potęgi trzeciej)
W zadaniach otwartych wypada wykonać potęgowanie .....
17 sty 20:53
Eta:
lub w zadaniach otwartych napisać komentarz,że wszystkie składniki oprócz wyrazu wolnego
są podzielne przez .... w tym przypadku przez 3
a wyraz wolny 23+2=10 z dzielenia przez 3 daje resztę 1
17 sty 20:55
Anna: dziękuję bardzo
17 sty 20:58
Eta:
17 sty 20:59