macierze, wielomian charakterystyczny
jajak: Wyznacz wielomian charakterystyczny dla macierzy 2A−I
gdzie wielomian charakterystyczny dla macierzy A to: φA (x) = −x3+4x2+2x−1
Wyznacznik macierzy 2A−I umiem obliczyć ale wielomianu już nie.
Wiem, że trzeba skorzystać z twierdzenia Cayleya−Hamiltona. Ale nie wiem jak go użyć do
wyliczenia innego wielomianu charakterystycznego.
17 sty 16:31
jc:
det(2A−1−x) = det(2(A−1/2−x/2)) =8 det(A−1/2−x/2) = 8 φ(x/2+1/2) =
= 8(−x3/8 + 4x2/4 + 2x/2−1)= −x3+8x2+8x−8
17 sty 16:40
jajak: A dlaczego −x3 jest dzielone przez 8 a 4x2 przez 4?
17 sty 16:59
jc: I tak źle podstawiłem ...
Nowa funkcja = 8 f(x/2+1/2) = 8[ − (x/2+1/2)3 + 4(x/2+1/2)2 +2(x/2+1/2)−1]
=−(x+1)3+8(x+1)2 + 8 (x+1) −8 = −(x3+3x2+3x+1)+(8x2+16x+8)+(8x+8)−8
=−x3+5x2+21x+7
17 sty 17:11
jajak: A no teraz to już jasne. Myślałem na jakimiś dziwnymi podstawieniami a to tylko za x wstawić do
funkcji.
17 sty 17:18