Prawdopodobieństwo
Maturzystka: w pudełku 1, jest 10 kul czarnych, a w 2 pudełku jest 20 kul czarnych. Jak rozmieścić dodatkowo
w tych pudełkach 20 kul białych, aby prawdopodobieństwo wylosowania białej kuli z pudełka 1
było dokładnie trzy razy większe od prawdopodobieństwa wylosowania białej kuli z pudełka 2?
4 lut 07:22
driver:
x−ilość kul białych, które wrzucimy do pud.1
20−x ilość kul białych, które wrzucimy do pud.2
x10+x= 3*20−x20+20−x
(40−x)*x=(10+x)(60−3x)
...............................
x2+5x−300=o
.........
x1=15, ....................
4 lut 20:56