Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa
Aheryt: Podstawą ostrosłupa ABCS jest trójkąt prostokątny o kącie prostym w wierzchołku C. Promień
okręgu opisanego na tym trójkącie jest równy 3. Ściany boczne ACS i BCS są prostopadle do
podstawy. Pole ściany ABS jest równe 12√2 i jest ona nachylona do podstawy pod kątem 60
stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej tego ostrosłupa.
Pole podstawy wyszło mi 6√2, wysokość ostrosłupa to odcinek CS, który wynosi 2√6, więc
objętość to 8√3.
Mam jednak problem z obliczeniem pola całkowitego (a dokładniej pola bocznego).
Z góry dziękuję za pomoc!
17 sty 16:04
Aheryt: Wynik to P = 12(1+2√2)
17 sty 16:08
Eta:

V=8
√3 −−− masz dobrze
H= 2
√6 i P
p=6
√2 też i |AB|=2R=6=c
P(ABS)=12
√2 ⇒ 3*6=12
√2 ⇒ |SE|=h=4
√2
w trójkącie SCE "ekierce"
w= 2
√2
| | ab | |
w Δprostokątnym w= |
| ⇒ ab=c*w ⇒ ab= 12√2 |
| | c | |
P
c= P
p+P(ABS)+ P(ACS)+P(BCS)
| | 1 | |
Pc= 18√2+ |
| H(a+b)= 18√2+√6(a+b) |
| | 2 | |
w Δ ABC : a
2+b
2=6
2 ⇒ (a+b)
2−2ab=36⇒ (a+b)
2=24
√2+36= 4(6
√2+9)
to (a+b) = 2
√6√2+9
P
c= 18
√2+2
√6*
√6√2+9= 18
√2+2
√2*
√3*
√6√2+9=
= 18
√2 +2
√2*
√18√2+27 oraz 18
√2+27= (3
√2+3)
2
P
c= 18
√2+2
√2*(3
√2+3)=........................= 12(1+2
√2)
17 sty 18:12