wartości parametru a , zbiór wartosci funkcji
Glutamina: 1.Dla jakich wartości parametru a stosunek pierwiastków równania x2+2ax+2=0 jest równy 2 ?
2.Wyznacz zbiór wartości funkcji określonej wzorem f(x)=1/3cosx+5
17 sty 15:30
Eta: a=3/2 lub a=−3/2
17 sty 16:45
Glutamina: @Eta a coś więcej ? Wiem że na pewno musi byc warunek Δ>0 i x1x2=2
17 sty 17:35
Eta:
Witam

Ktoś się pode mnie podszył z czarną
Eta
parametr "a" musi spełniać układ warunków
1/ Δ>0 ⇒ 4a
2−8>0 ⇒ (a−
√2)(a+
√2)>0 ⇒ a∊(−
∞, −
√2)U (
√2,
∞)
i
ze wzorów Viete
'a
x
1*x
2= 2 ⇒ 2x
2*x
2=2 ⇒ x
22=1 ⇒ x
2=1 v x
2= −1 to x
1=2 v x
1= −2
zatem (x−1)(x−2)=0 ⇒ x
2−3x+2=0 to 2a= −3 ⇒ a= −3/2
lub (x+1)(x+2)=0 ⇒ x
2+3x+2=0 to 2a= 3 ⇒ a=3/2
obydwa spełniają warunek 1/
Odp: a= −3/2 v a= −3/2
17 sty 18:39