matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
klara:
oblicz sinα wiedząc, cosα=
3
5
α∊(0;90)
17 sty 14:53
Math:
(sinα)
2
+
9
25
= 1 (sinα)
2
=
16
25
sinα =
4
5
lub sinα = −
4
5
ale α∊(0;90) więc ostateczny wynik to sinα =
4
5
17 sty 14:59