Planimetria
MatMal: Dany jest trapez ABCD (AB || CD ; |AB|>|CD|) w którym dane są: |AD|= 6, |BC|= 12, |AC|=
10, ∢BAC = ∢ACD = 30°. Oblicz pole trapezu ABCD.
nie moge, siedze nad tym juz kilka dni.... z tw cos itp wychodza glupie pierwiastki typu 119
itp.... nie mam pojecia jak udowodnic podobienstwo bo chyba tylko to pozostaje...
17 sty 14:40
Eta:

|AB|=a=5
√3+
√119
|DC|=b= 5
√3−
√11
h=5
P=......................
Liczby jak liczby ... wszystkie "ładne"
17 sty 14:59
MatMal: No właśnie wiem, tak tez zrobilem tyle ze P=62,5

i jest wskazowka zeby zauwazyc podobienstwo
17 sty 15:01
emeryt 75: Wszystko zgadza się. 50 lat temu na liczby typu √119,czy √11,mój nauczyciel matematyki
mówił, że są to liczby kudłate. Pozdrawiam młodych matematyków
17 sty 15:04