matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Całka
mat1510:
∫xcos2x dx = rozpisał by go ktoś przez części go trzeba zrobic?
17 sty 14:40
Jerzy:
1
1
1
1
=
x*sin2x −
∫sin2x =
x*sin2x +
cos2x + C
2
2
2
4
17 sty 14:47
PW:
Mistrzu Mowy Polskiej, uv'=(uv)'−u'v
1
Biorąc u=x i v=
sin2x dostajemy
2
xcos2x=
1
x
1
=x(
sin2x)'=(
sin2x)'−
sin2x,
2
2
2
co zapisane "w języku całek" oznacza
x
1
∫xcos2xdx=
sin2x+
cos2x
2
4
17 sty 15:16