Całka
mat1510: Prosze spr obliczenie całki
| | lnx | | lnx2 | | 2 | | 2 | |
∫[ |
| ]2 dx = − |
| − |
| x3lnx+ |
| x3+c |
| | x | | x | | 3 | | 9 | |
17 sty 14:00
Jerzy:
| | ln2x | | ln | |
= − |
| + 2∫ |
| dx ... i teraz podstaw: lnx = t |
| | x | | x | |
17 sty 14:11
mat1510: | | ln | | ln | |
dlaczego 2∫ |
| dx a nie 2∫ |
| |
| | x | | x2 | |
17 sty 14:44
Jerzy:
Masz rację, moja pomyłka.
17 sty 14:52
jc:
∫x−2 (ln x)2 dx = −∫(x−1)' (ln x)2 dx = − x−1 (ln x)2 + 2∫ x−2 ln x dx
= − x−1 (ln x)2 − 2∫ (x−1)' ln x dx = − x−1 (ln x)2 − 2x−1 ln x + 2∫x−2 dx
= − x−1 (ln x)2 − 2x−1 ln x dx − 2x−1
17 sty 14:54
Jerzy:
| | ln2x | | lnx | |
Mamy: = − |
| + 2∫ |
| dx |
| | x | | x2 | |
| | lnx | |
i teraz policz: 2∫ |
| dx |
| | x2 | |
17 sty 14:58
mat1510: Jerzy czyli dobrze rozwiązałem za pierwszym razem ?
17 sty 15:41
Jerzy:
Dokończ 14:44
17 sty 15:44
Jerzy:
Miałem na myśli 14:58
17 sty 15:45
mat1510: −2lnx−2x
17 sty 15:52