matematykaszkolna.pl
prawdopodobieństwo całkowite sotamies9: Hej Dostałem zadanie, za które kompletnie nie potrafię się zabrać. Próbowałem rozrysować to metodą drzewkową, ale do tego brakuje mi chyba większej ilości danych, jak np. ilość osób, a nie jej %. Mógłby mi ktoś pomóc, nakierować w tym zadaniu? Test krwi pozwala wykryć pewną chorobę u 95% pacjentów rzeczywiście na nią chorych. Test daje jednak wynik pozytywny u 1% pacjentów nie posiadających tej choroby. Wiadomo, że 0,5% osób w populacji ma tę chorobę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że u osoby chorej choroba zostanie niewykryta?
17 sty 11:46
Logan_on: http://imgie.pl/image/fnlj8 A − prawdopodobienstwo wyniku negatywnego testu B − prawdopodobienstwo, wyniku negatywnego testu u osoby chorej P(A) = 0,005 x 0,05 + 0,995 x 0,99 = 0,9853
  0,005 x 0,05  
P(B|A) =

≈ 0,00025
  0,9853 
Ja bym zrobił w ten sposób, ale nie jestem pewien, czy jest to poprawne rozwiązanie.
17 sty 12:27
iteRacj@: wg mnie prawdopodobieństwo, że u osoby chorej choroba zostanie niewykryta, to gałązka nazwana "negatywny (błąd)" i takie prawdopodobieństwo wynosi dokładnie 0,005* 0,05=0,00025 a ilość danych w tym zadaniu jest wystarczająca
17 sty 16:36
Pytający: Logan, drzewko ok, ale resztę pomieszałeś. A, B to jakieś zdarzenia, nie prawdopodobieństwa. Poza tym policzyłeś prawdopodobieństwo tego, że osoba, która uzyskała negatywny wynik testu jest chora. Za bardzo kombinujecie. "Jakie jest prawdopodobieństwo, że u osoby chorej choroba zostanie niewykryta?" Po prostu 5%, wynika to już z pierwszego zdania treści: "Test krwi pozwala wykryć pewną chorobę u 95% pacjentów rzeczywiście na nią chorych.". Można i warunkowym: A − badana osoba ma negatywny wynik testu B − badana osoba jest chora A∩B − badana osoba jest chora i ma negatywny wynik testu
 P(A∩B) 0,005*0,05 
P(A|B)=

=

=0,05
 P(B) 0,005 
Iteracj@, Ty obliczyłaś właśnie P(A∩B).
17 sty 17:39
iteRacj@: dziekuję! kiedyś się uda obliczyć to właściwe prawdopodobieństwo emotka
17 sty 18:27
sotamies9: Ok, dziękuję Wam bardzo!
17 sty 23:20