prawdopodobieństwo całkowite
sotamies9: Hej
Dostałem zadanie, za które kompletnie nie potrafię się zabrać.
Próbowałem rozrysować to metodą drzewkową, ale do tego brakuje mi chyba większej ilości danych,
jak np. ilość osób, a nie jej %.
Mógłby mi ktoś pomóc, nakierować w tym zadaniu?
Test krwi pozwala wykryć pewną chorobę u 95% pacjentów rzeczywiście na nią chorych. Test daje
jednak wynik pozytywny u 1% pacjentów nie posiadających tej choroby. Wiadomo, że 0,5% osób
w populacji ma tę chorobę. Jakie jest prawdopodobieństwo, że u osoby chorej choroba zostanie
niewykryta?
17 sty 11:46
Logan_on: http://imgie.pl/image/fnlj8
A − prawdopodobienstwo wyniku negatywnego testu
B − prawdopodobienstwo, wyniku negatywnego testu u osoby chorej
P(A) = 0,005 x 0,05 + 0,995 x 0,99 = 0,9853
| | 0,005 x 0,05 | |
P(B|A) = |
| ≈ 0,00025 |
| | 0,9853 | |
Ja bym zrobił w ten sposób, ale nie jestem pewien, czy jest to poprawne rozwiązanie.
17 sty 12:27
iteRacj@:
wg mnie prawdopodobieństwo, że u osoby chorej choroba zostanie niewykryta, to gałązka nazwana
"negatywny (błąd)" i takie prawdopodobieństwo wynosi
dokładnie 0,005* 0,05=0,00025
a ilość danych w tym zadaniu jest wystarczająca
17 sty 16:36
Pytający:
Logan, drzewko ok, ale resztę pomieszałeś. A, B to jakieś zdarzenia, nie
prawdopodobieństwa. Poza tym policzyłeś prawdopodobieństwo tego, że osoba, która uzyskała
negatywny wynik testu jest chora.
Za bardzo kombinujecie.
"Jakie jest prawdopodobieństwo, że u osoby chorej choroba zostanie niewykryta?"
Po prostu 5%, wynika to już z pierwszego zdania treści:
"Test krwi pozwala wykryć pewną chorobę u 95% pacjentów rzeczywiście na nią chorych.".
Można i warunkowym:
A − badana osoba ma negatywny wynik testu
B − badana osoba jest chora
A∩B − badana osoba jest chora i ma negatywny wynik testu
| | P(A∩B) | | 0,005*0,05 | |
P(A|B)= |
| = |
| =0,05 |
| | P(B) | | 0,005 | |
Iteracj@, Ty obliczyłaś właśnie P(A∩B).
17 sty 17:39
iteRacj@: dziekuję! kiedyś się uda obliczyć to właściwe prawdopodobieństwo
17 sty 18:27
sotamies9: Ok, dziękuję Wam bardzo!
17 sty 23:20