:(
Joasia:): Basiu mam jeszcze jedno zadanie...
Napisac rownanie plaszczyzny przechodzacej przez punkty A(4,1,−2); B(2,0,0); C(−2,3,8).
Wyznaczyc odleglosc punktu O(0,0,0) od tej plaszczyzny.
4 lut 02:26
Basia:
musisz rozwiązać równanie
| x y z 1 |
| 4 1 −2 1 |
| 2 0 0 1 | =0
| −2 3 8 1 |
| y z 1 | | x y z |
(−1)
4*2* | 1 −2 1 | + (−1)
7*1* | 4 1 −2 | =0
| 3 8 1 | | −2 3 8 |
2[ −2y+3z+8+6−8y−z ] − [ 8x+4y+12z+2z+6x−32y]=0
2[−10y+2z+14]−[14x−28y+14z]=0
14x+8y−10z+28=0
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 14*0+8*0−10*0+28 | |
d(O,π) = |
| = |
| | 142+82+(−10)2 | |
rachunki już sobie dokończ
4 lut 02:48
Basia: gdzieś się pomyliłam; wynik nie jest dobry
4 lut 02:49
Basia:
oczywiście:
−14x+8y−10z+28=0
w odległości to niczego nie zmienia
4 lut 02:53