ZADANIA Z TEORII MNOGOŚCI
mrmatmic97: Udowodnij,że następujące rodziny zbiorów mają moc continuum.
c) C pisane= {A⊆ℤ:ℕ⊆A}
c) D pisane= {A⊆ℕ:∀n∊ℕ(n2∊A)}
c) F pisane= {A⊆ℕ:∀n>10(|A∩{0,1....,n−1}|<n−10)}
c) G pisane= {A⊆ℕ:∀n>0(|A∩{0,1....,2n−2,2n−1}|=n)}
17 sty 11:29
Adam: dla C
każdemu zbiorowi A przypisujemy zbiór Z\A
dostaniemy tak bijekcję C na zbiór podzbiorów N∪{0}
który ma moc continuum
17 sty 13:14
Adam: no nie do końca, zbiór Z−∪{0}
ale zbiorowi temu przypisujemy bijekcję taką że każdemu elementowi
x przypisujemy −x
i mamy zbiór N∪{0}
17 sty 13:17
Adam: każdemu zbiorowi
A przypiszemy zbiór A\{x∊N: √x∊N}
wtedy mamy bijekcję między A a podzbiorami zbioru N*=N\{x∊N: √x∊N}
zbiór N* jest przeliczalny, więc zbiór jego podzbiorów ma moc continuum, zbiór D ma więc
moc continuum
17 sty 13:37
Adam: to było D
17 sty 13:37
Adam: F
jest to zbiór podzbiorów N, takich że
wśród 0, 1, ..., 10 jest mniej niż jedna liczba ze zbioru A
wśród 0, ..., 11 jest mniej niż 2
itd.
czyli są to podzbiory zbioru N\{0, 1, ..., 10} który jest oczywiście zbiorem przeliczalnym,
zbiór jego podzbiorów − mocy continuum
17 sty 13:44
Adam: G zbiór taki że wśród
0, 1 jest dokładnie jedna
0, 1, 2, 3 są 2
itd,
możemy poprowadzić bijekcję
ciągu an który przyjmuje wartość 0 gdy 2n−2∊A oraz 1 gdy 2n−3∊A
czyli mamy bijekcję ciągów 0 i 1 na zbiór G
taki zbiór jest mocy continuum
17 sty 13:49