złożenie
złożenie: Proszę o sprawdzenie: Wyznaczyć (f o g)(x)
| | ⎧ | x2 + 1 dla x ≥ 0 | |
| f(x) = | ⎩ | x dla x < 0 |
|
| | ⎧ | 2x + 1 dla x > 1 | |
| g(x) = | ⎩ | −x − 1 dla x ≤ 1 |
|
1
o dla x>1 g(x) = 2x+1 −> f(2x+1)
więc (f o g)(x) dla x>1 to (2x+1)
2 + 1 = 4x
2 + 4x + 2
2
o dla x>1 g(x) = 2x+1 −> f(2x+1)
brak części wspólnej
3
o dla x≤1 g(x) = −x−1 −> f(−x−1)
−x−1 ≥ 0 −> x ≤ −1
więc (f o g)(x) dla x≤−1 to (−x−1)
2 +1 = x
2+ 2x + 2
4
o dla x≤1 g(x) = −x−1 −> f(−x−1)
−x−1 < 0 −> x > −1
więc (f o g)(x) dla x∊(−1;1] to −x−1
ostatecznie
| | ⎧ | x2 + 2x + 2 dla x ≤ −1 | |
| (f o g)(x) = | ⎨ | −x−1 dla x∊(−1;1] |
|
| | ⎩ | 4x2 + 4x + 2 dla x > 1 | |
PW: Dla x>1 jest g(x)=2x+1>2+1=3>0, a więc do złożenia f
og stosuje się "górny fragment
definicji f":
f
og(x)=(2x+1)
2+1=4x
2+4x+2 − masz dobrze.
Dla −1<x≤1 jest
1>−x≥−1
0> −x−1≥−1−1
0>−x−1≥−2.
czyli
g(x)<0,
a więc do złożenia stosuje się "dolny fragment definicji f":
f
og(x)=−x−1 − masz dobrze.
Dla x≤−1 jest
−x≥1
−x−1≥0,
czyli
g(x)≥0,
a wiec do złożenia f
og stosujemy "górną definicję f":
f
og(x)=(−x−1)
2+1=x
2−2x+2 − też dobrze.

Przepraszam, ale musiałem "po swojemu" to sprawdzić.