bałwan został ulepiony z 3 kul śniegowych i ma wysokość 1,9 m. oblicz ile litrów
kalinka2: bałwan został ulepiony z 3 kul śniegowych i ma wysokość 1,9 m. oblicz ile litrów ubitego śniegu
zostało zużytych na zrobieniu tego bałwana, wiedząc, że objętość sredniej kuli stanowi 8/27
objętość największej, a objętość najmnijeszej stoanowi 8/27 obj srediej kuli. przyjmij ze pi =
3
17 sty 10:38
emeryt 75: V1,V2, V3 − obj. kul od największej do najmn. R1 ,R2, R3 − promienie tych kul, V2/V1=
8/27=k3, k−skala podobieństwa,⇒ k=2/3 ⇒ R2=2/3R1 i R3=2/3R2 =4/9R1, 2R1+2R2+2R3=1,9 m
⇒R1+R2+R3=0,95 m ⇒ R1=0,45m, R2=0,30 m, R3=20 cm, teraz trzeba z wzoru na obj. kuli
obliczyć objętości tych kul i zsumować, V=4/3πR3, 1dm3=1000 cm3= 1 litr
17 sty 14:39