obraz
obraz: Proszę o pomoc z następującym zadaniem: wyznaczyć wszystkie funkcje kwadratowe, takie że
obrazem odcinka [0,2] jest odcinek [0,2].
17 sty 10:25
Adam: f(x)=a(x−p)
2+q
teraz jeśli a>0
1. 0≤p≤2
f(p)=0 czyli q=0
ale jeszcze musi być
f(0)=2 lub f(2)=2
ap
2=2 lub a(p−2)
2=2
i to już wystarczy
czyli są to funkcje postaci
| | 2 | | 2 | |
f(x)= |
| (x−p)2 dla 0<p≤2 oraz f(x)= |
| (x−p)2 dla 0≤p<2 |
| | p2 | | (p−2)2 | |
2. p<0
f(0)=0, f(2)=2
ap
2+q=0 oraz a(p−2)
2+q=2
a=1/(−2p+2)
oraz
| | 1 | | p2 | |
f(x)= |
| (x−p)2+ |
| |
| | −2p+2 | | 2p−2 | |
3. p>2
f(0)=2, f(2)=0
ap
2+q=2, a(p−2)
2+q=0
a=1/(2p−2)
czyli to są funkcje postaci
| | 1 | | p2 | |
f(x)= |
| (x−p)2+2− |
| |
| | 2p−2 | | 2p−2 | |
i teraz ty dla a<0
17 sty 13:00