PW:
| | 4 | | 1 | | π | | π | |
4+4p\{3}i=8( |
| +U{4√3{8}i)=8( |
| +U{√3{2})=8(cos |
| +isin |
| ), |
| | 8 | | 2 | | 3 | | 3 | |
a więc jednym z pierwiastków drugiego stopnia z tej liczby jest
| | √3 | | 1 | |
ω0=2√2( |
| +i |
| ) =√6+i√2. |
| | 2 | | 2 | |
Sprawdzenie
ω
02=6+2i
√12+2i
2=6+4
√3i−2=4+4
√3i.
Oczywiście jest jeszcze jedna liczba ω
1, taka że ω
12=4+4
√3i,
ω
1=−ω
0.
17 sty 09:22
PW: Osoba biegła w stosowaniu wzorów skróconego mnożenia mogła od razu napisać
4+4√3i=(√6+i√2)2 (kto nie wierzy niech sprawdzi).
17 sty 09:27
cipka: można to zrobić jakoś bez użycia trygonometrii?
17 sty 15:55
PW: No przecież masz o 9:27
4+4√3i = (√6+i√2)2,
a więc
√4+4√3i= √(√6+i√2)2 = √6+i√2 lub liczba przeciwna do niej
17 sty 16:12