Ciągłość funkcji
Tomaj: Ostatnie i już nie męczę

Dana jest funkcja określona wzorem:
{ x
2+4, dla x<0
f(x)= {
{ e
−x+3, dla x>(bądź równych) 0
Czy f jest ciągła w swojej dziedzinie? Uzasadnij i narysuj wykres tej funkcji.
4 lut 02:19
Basia:
ponieważ funkcje x2+4 i e−x+3 są ciągłe jedynym punktem, w którym mogłaby wystąpić
nieciągłość jest x0=0
limx→0− f(x) = limx→0−(x2+4) = 0+4=4
limx→0+ f(x) = e0+3 = 1+3=4
f(0) = e0+3=4
stąd:
limx→0 istnieje i limx→0 f(x) = f(0)
czyli f.jest ciągła także w p−cie x0=0
czyli jest ciągła w całej swojej dzidzinie
wykres musisz sam sobie naszkicować
żeby to miało ręce i nogi musisz zbadać przebieg tego drugiego "kawałka"
(pierwszy chyba oczywisty; fragment paraboli)
limx→+∞ (e−x+3) = 0+3=3
prosta y=3 będzie asymptotą poziomą prawostronną
dla x≥0
f'(x)=−e−x <0 czyli ta funkcja w przedziale <0;+∞) maleje
4 lut 02:32
Tomaj: dzięki wielkie

dobrej nocy życzę
4 lut 02:35