Kombinatoryka numerowana lista
Logan_on: Pewna grupa studencka składa się z 10 mężczyzn i 6 kobiet. Na ile sposobów można
ich wpisać na numerowaną listę tak aby:
(a) lista zawierała tylko siedem osób?
16x15x14x13x12x11x10 = 57 657 600
(b) lista zawierała trzech mężczyzn i cztery kobiety?
120 x 15 x 7! = 9072000
(c) lista zawierała cztery kobiety lub siedmiu mężczyzn?
6x5x4x3 + 10x9x8x7x6x5x4 = 360 + 604800 = 605160
Proszę o spr powyższych rozwiązań
17 sty 03:19
Basia:
(a) i (b) na pewno dobrze
jeśli chodzi o (c) to nie wiem jak to interpretować
z punktu widzenia logiki lista na, której byłyby 4 kobiety i 7 mężczyzn również spełnia
warunki zadania, bo alternatywa jest prawdziwa także wtedy gdy oba zdania są prawdziwe
nie miałabym wątpliwości gdyby użyto spójnika "albo"
naprawdę nie wiem
17 sty 03:59
Logan_on: gdyby użyto spójnika "albo" jakie byłoby rozwiązanie ?
17 sty 11:12